CUGET LIBER-blog public românesc!

23/10/2008

Moldova a cobarat pe pozitia 98-a in clasamentul libertatii presei.


Daca anul trecut Moldova se situa pe poziția 81,anul asta a coborât tocmai pe poziția 98 in clasamentul  anual al libertatii presei, publicat de Jurnaliștii  fara de  Frontiere.Ea a coborât 17 poziții si se afla acum intre doua tari din Africa,pe poz.97 se afla Kenya si pe poz.98 Gueenea.

La fel si Romania,daca anul trecut se situa pe poziția 42,anul asta a coborât 7 poziții si se situiaza pe locul 49 in acest clasament. In Ucraina libertatea presei  fata de anul trecut s-a imbunatatit ,anul asta a urcat 6 poziții si se situiaza pe locul 87 .Rusia a urcat 3 poziții si se afla pe locul 141 din totalul de 173 de tari.

 Azerbaidjanul ocupa locul al 150-lea din acest clasament, Belarus al 154-lea, Uzbekistan al 162-lea. Turkmenistan al 171-lea, aflându-se printre tarile “lidere “de la coada ,alături de   Coreea de Nord şi Eritreea. Mult mai gravă situaţia e in în Georgia:In legătura cu conflictul din Osetia de Sud ,daca anul trecut se situa pe locul al  66-lea,anul asta a coborât tocmai pe al 120-lea loc. Printre fostele republici sovietice , jurnaliştii se simt mai liber  în statele baltice: Estonia e situate pe poziția 4,,Letonia –pe cea  de-a 7, Lituania – 16.

Primele  locuri in acest clasament sunt ocupate de ocupat de Islanda (1), Luxemburg(2),si Norvegia(3). In general cele mai multe tari din UE sunt situate  situate pe primele 40 de pozitii.Mai jos se afla  Italia (44), Polonia(48) ,România ,după cum am scris mai sus pe poz.49 si Bulgaria (59). SUA  se situiaza in acest clasament pe poziția 36.

Pentru a alcătui acest clasament,jurnaliștii fara de frontiera au luat in considerare utilizarea forței împotriva jurnaliștilor,nivelul de cenzura si autocenzura ,gradul de independent a mass-mediei,conducându-se după un chestionar format  din 49 de puncte.

 dupa http://www.rsf.org

Anunțuri

4 comentarii »

 1. Era normal ca în acest an să scadă România în top, doar e an electoral. La anul o să fie interesant cât de mult coboară RM.

  Comentariu de Robintel — 23/10/2008 @ 21:27 | Răspunde

 2. Daca jurnalistii fara de frontiere aflau si de atacurile ppcd-iste de azi contra PROTV Chisinau ,precis ca coborau Moldova undeva pe pozitia 121.

  Comentariu de Alex — 23/10/2008 @ 22:52 | Răspunde

 3. PPCD este o curvă. Şi-au tras nume de partid european. Dar sunt nişte zdremţe comuniste. Huo!

  Comentariu de Robintel — 25/10/2008 @ 22:04 | Răspunde

 4. Au dus de rapa partidu,numai sunt ce era odinioara… 😦

  Comentariu de Alex — 25/10/2008 @ 23:19 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: