CUGET LIBER-blog public românesc!

21/07/2008

Cum să-ţi ascunzi identitatea de securişti pe internet ?

Filed under: Diverse,Recomandări,utile — .. @ 16:05
Tags: , , ,

Mulţi oameni se intreabă dacă este posibil să navighezi pe internet astfel încât nimeni să nu ştie cine eşti şi pe ce resurse intri. Această întrebare îi poate frământa pe lucrătorii guvernamentali, pe tot felul de securişti, terorişti, revizionişti, sionişti, activişti, disidenţi, spioni, precum şi pe oamenii normali care vor să se bucure de puţină intimitate. Raspunsul este “Da”. Cu toate că nu am multe cunoştinţe în domeniu, voi incerca să explic anumite elemente care va vor ajuta să deveniţi invizibil pe internet, pentru anumite sarcini.

Să începem cu ce e mai simplu: cum să vizitezi anumite site-uri astfel încât să nu ţi se detecteze identitatea (adresa IP) ? Există mai multe soluţii pentru această întrebare. Una din ele ar fi să configurezi din setările proxy serverului. Ce înseamnă proxy server? Nici eu nu prea ştiu, dar din câte înţeleg, e un fel de computer, care-i unit la internet, şi se poate de făcut ca traficul tău, atât de la tine, cât şi spre tine, să treacă prin acel computer. Iar dacă acest proxy server se află în SUA, şi tu intri pe un site, administratorii sitului vor crede că au un vizitator din SUA ! O resursă cu proxy-uri publice este pe http://www.publicproxyservers.com/page1.html (sunt mai multe pagini).

În Internet Explorer, setările proxy se schimbă în felul următor: Tools>Internet Options>Connections>Lan Settings , selectaţi “Use a proxy server for your LAN”, în căsuţa Address scrieţi adresa proxy, iar în căsuţa Port scrieţi portul pentru acest proxy (de menţionat că de multe ori adresa unui proxy se dă în felul următor: 80.58.205.61:80 ; în acest caz adresa este 80.58.205.61, iar portul este 80).

În Mozilla Firefox setările Proxy se schimbă astfel: Tools > Options > Advanced > Network > la Connection se apasă Settings > se selectează Manual proxy configuration, în căsuţa HTTP Proxy se scrie adresa, iar în căsuţa Port se scrie portul. Dupa care se apasa OK.

Pentru a verifica dacă au intrat în vigoare setările, restartaţi browserul (adica închideţi şi deschideţi încă odată Internet Explorerul sau Mozilla), şi intraţi pe site-ul http://www.ip-adress.com/ , şi vedeţi dacă ip-ul este al vostru sau al serverului proxy. Sau intraţi pe http://oterm.blogspot.com/ , în partea de jos a paginii accesaţi “View my stats”, iar în pagina care se va deschide, în partea stângă, în coloana Statistics, accesaţi Recent Pageload Activity, şi vă uitaţi dacă este şi adresa IP a dumneavoastră în lista de acolo.

Setările intră în vigoare doar pentru browserul în care au fost configurate (dacă modifici setările pentru Mozilla, schimbările nu se vor extinde şi pentru Internet Explorer, sau orice altă programă decât Mozilla).

Bun, dar schimbarea setărilor proxy nu poate decât să ascundă activitatea voastră pentru administratorii resurselor pe care le accesaţi, nu şi pentru ISP-urile (prestatorii de servicii internet) locale, nici pentru administratorii serverelor proxy folosite.

Pentru a ascunde complet identitatea şi activitatea ta în timpul navigării web, o soluţie bună este utilizarea tehnologiei TOR (The Onion Router), care pe lângă faptul că ascunde identitatea voastră, mai şi încriptează (sau encriptează, codifică) traficul care iese şi intră în computerul tău. O explicaţie despre cum funcţionează această tehnologie, găsiţi pe http://tor.eff.org/overview.html.en , setul de programe necesare downloadaţi de pe http://tor.eff.org/dist/vidalia-bundles/vidalia-bundle-0.2.0.2-alpha-0.0.12.exe , instrucţiunile de instalare le găsiţi pe http://tor.eff.org/docs/tor-doc-win32.html.en . Trebuie să adaug că cel mai recomandat este să folosiţi Mozilla Firefox, şi să mai instalaţi Torbutton (e un addon pentru Mozilla) de pe https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2275 . După asta, porniţi TOR, restartaţi Mozilla Firefox, şi în colţul din dreapta jos, apăsaţi pe “Tor Disabled” ca să deveniţi anonim (butonul se va transforma în unul verde – Tor Enabled). Utilizarea TOR are şi avantaje şi dezavantaje. Unul dintre dezavantaje este viteza de navigare mai redusă, iar unul din avantajele pe care le veţi observa este că nu vor mai apărea bannere şi reclame pe site-uri (mulţumită programei Privoxy care se va instala împreună cu TOR) .

O metodă mai simplă de a folosi tehnologia TOR, este utilizarea browserului TORPARK (care şi-a schimbat numele în xerobank anonymous browser), pe care îl puteţi accesând http://www.xerobank.com/xB_browser.html . Acest browser se bazează pe Mozilla Firefox, nu necesită să fie instalat, şi poate lucra direct de pe un USB flash card. Este aproape ideal pentru lucrătorii din organizaţiile şi instituţiile în care este limitat accesul spre spre anumite resurse web: administratorii nici nu vor afla ce site-uri vizitaţi ! Un dezavantaj este că viteza de navigare este limitată în varianta gratuită a Torpark-ului, dar de lucrat se poate…

Se pot configura şi alte programe să folosească tehnologia TOR. Pe http://wiki.noreply.org/noreply/TheOnionRouter/TorifyHOWTO găsiţi instrucţiunile pentru a TOR-ifia alte programe.

Atât cu navigarea web ! Cel puţin, eu doar atâta ştiu. Ce să facem dacă vrem să comunicăm în siguranţă? Adica, cum să folosim un messenger aşa încât nimeni altul decât interlocutorul să nu ştie ce discutăm? Sunt mai multe soluţii, eu voi explica doar câteva.

1. ScatterChat – este un client de mesagerie instantă şi encriptată dezvoltat de Hacktivismo – un grup de hackeri şi apărători ai drepturilor omului, care au produs şi Torpark-ul (vezi mai sus). ScatterChat este bazat pe Gaim, aproape universal (înlocuieşte Yahoo! Messenger, MSN, AIM, ICQ, IRC, Gadu-Gadu, Groupwise, Jabber-GTalk, Napster, SILC, Zephyr). Oferă encriptarea mesajelor la ambele capete (end-to-end encryption), utilizarea tehnologiei TOR, şi o interfaţă comodă şi uşoară. Nu oferă comunicare audio, iar transferurile de fişiere de la Yahoo! Messenger nu prea merg… Avantajul este că în aceeaşi fereastră te poti conecta la oricâte conturi doreşti (poţi sta pe 3 conturi YM, 4 conturi MSN, 1 cont Gtalk, toate în aceeaşi fereastră, cu o singură listă de contacte).

2. CSpace – este o platformă, pentru o comunicare decentralizată şi securizată prin internet. Asta înseamnă că mesajele voastre vor merge direct către interlocutor, fără a trece prin servere centrale (la ScatterChat, când foloseşti un cont Yahoo, mesajele vor trece prin serverele Yahoo în formă decriptată, ceea ce înseamnă că administratorii Yahoo!, daca vor avea marele interes, vor putea monitoriza discuţiile voastre). La CSpace există un singur server central, care generează un cont şi porneşte aplicaţia. Aplicaţiile disponibile în CSpace sunt: Text Chat, Transferul de fişiere şi Remote Desktop (bazat pe tehnologia VNC).

3. Retroshare Instant Messenger – este un client care oferă: o reţea P2P (de la egal la egal) între prietenii voştri într-un grup închis, comunicare encriptată, transfer de fişiere encriptat şi filesharing, posibilitatea de a trimite email-uri prietenilor din reţea (o alternativă la mesajele offline), o platformă avansată, iar pe viitor, se promite integrarea serviciilor de VoIP telefonie şi Video/Audio Chat. Încă un avantaj este faptul că aici toate acţiunile sunt cu adevărat decentralizate, neexistând nici un server central !

În speranţa că informaţia expusă aici va fi folosită în scopuri pozitive, închei aici. Dacă aveţi întrebări, completări, sau macar ceva de spus, sunteţi liberi să comentaţi !

 sursa http://badan.wordpress.com/2007/07/15/cum-sa-ti-ascunzi-identitatea-pe-internet/

Anunțuri

5 comentarii »

 1. Ii multumesc lui Sergiu Badan pentru ca mi+a permis sa-i public articolul si la mine si sper sa va prinda bine !Bafta si JOS CIOROIUL! :mrgreen:

  Comentariu de Alex — 21/07/2008 @ 16:36 | Răspunde

 2. do you know any information about this in english?

  Comentariu de dil okullari — 06/08/2008 @ 22:28 | Răspunde

 3. ALEX ajuta-ma si pe mine sa i-mi fac si eu o poza d-aia jmechera ca a ta (dar in romana sau in spaniola) nu in engleza …

  Comentariu de gogu — 13/02/2009 @ 22:13 | Răspunde

 4. 😀 Mergi pe site-ul asta http://en.gravatar.com/ Cred ca ai avut in vedere de avatar ?

  Comentariu de Alex — 13/02/2009 @ 23:20 | Răspunde

 5. Ca sa traduci ce scrie acolo copie lincul si traduce-l cu ajutorul la
  google translator http://translate.google.com/

  Comentariu de Alex — 13/02/2009 @ 23:23 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: