CUGET LIBER-blog public românesc!

09/07/2008

Comunistii au început vânătoarea deţinătorilor cetăţeniei române

Filed under: Stiri — Alex @ 18:20
Tags: , , , ,

La numai o zi de la vizita la Chişinău a şefului diplomaţiei române administraţia comunistă moldovenească a demarat persecuţiile împotriva funcţionarilor publici care deţin şi cetăţenia română.

Mai mulţi vameşi care au şi paşapoarte româneşti au fost deja demişi.

Vameşii moldoveni au fost demişi în baza Legii cu privire la serviciul vamal, adoptată în anul 2000, care le interzice să deţină şi cetăţenia altui stat. Avocatul Vitalie Nagaceschi a remarcat, însă, că până acum această restricţie nu a fost aplicată niciodată şi nu exclude posibilitatea ca în vizorul autorităţilor să se afle doar funcţionarii care deţin şi paşapoarte româneşti:

„Respectivul vameş a fost angajat în serviciu până în anul 2000, Legea a fost adoptată în 2000, el a obţinut cetăţenia română în 2005, dar a fost eliberat din funcţie numai în 2008. În plus, în ordin este indicat că se verifică pluralitatea de cetăţenii numai în privinţa cetăţeniei României. Alte cetăţenii nu au fost verificate”.

 

Reprezentanţii Serviciului vamal al Republicii Moldova au confirmat că numele vameşului la care a făcut referire avocatul Vitalie Nagacevschi a fost depistat în „Monitorul Oficial” al României. Pe de altă parte, avocatul susţine că cei care deţin, de exemplu, şi cetăţenia rusă sau ucraineană, nu pot fi verificaţi de către autorităţile moldovene:

„Numai în România se publică în „Monitorul Oficial” decretele de acordare sau retragere a cetăţeniei. În acest caz este evident că cei care deţin şi cetăţenia română sunt mai expuşi pericolului de a persecutaţi sau eliberaţi din funcţie decât persoanele care deţin dubla cetăţenie – şi cetăţenia altui stat decât cel român”.

 

Vitalie Nagacevschi a declarat că în cazul în care vameşul demis va pierde dosarul în instanţele naţionale… „eu cred că el ar putea să meargă la CEDO şi cred că ar ridica întrebări serioase în faţa instanţei de la Strasbourg”.

 

Întrebat de ce timp de 8 ani, de când a fost adoptată legea, aceasta nu a fost pusă în aplicare, avocatul a răspuns ironic…: „De aceea că nu a fost indicaţia singurului om din Republica Moldova, care are dreptul de a da indicaţii ce-i de făcut şi când e de făcut”.

 

Nagacevshi a lăsat să se înţeleagă că este vorba de liderul comunist Vladimir Voronin, tot el susţinătorul unei iniţiative legislative din 2003 care a şocat opinia publică legalizând, sub influenţa presiunilor externe, dubla cetăţenie în Republica Moldova. Ulterior, comuniştii şi-au regretat votul, iar cu două luni în urmă au votat o altă lege prin care au interzis deţinerea dublei cetăţenii de către deputaţi, miniştri, aleşii locali, vameşi, şi alte categorii de funcţionari publici – lege contestată în instanţă de primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Acesta, ca şi liderul Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Filat, care de asemenea deţine cetăţenia română – ambii în opoziţie fermă faţă de guvernarea comunistă, nu vor putea candida la alegerile parlamentare din 2009 dacă nu vor renunţa la cetăţenia română sau dacă legea votată anul acesta de comunişti nu va fi anulată.

 sursa http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3471480,00.html

Anunțuri

1 comentariu »

  1. Mare chestie, uite ca a mai aparut o lista cu cetatenii in monitorul oficial pe 15 iulie – adica astazi:
    http://cetatenie-romana.info/yaf_postst40_Publicari-cetatenii-in-MONITORUL-OFICIAL-nr-533-din-7-iulie-2008.aspx

    Comentariu de cetatenie-romana — 15/07/2008 @ 22:34 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: