CUGET LIBER-blog public românesc!

16/04/2008

Javier Solana: „Moldova nu este niciun candidat, nicio ţară în creştere, iar relaţiile ei cu Uniunea Europeană sunt dezvoltate în cadrul Politicii Europene de Vecinătate „

Filed under: Opinii,Stiri — Alex @ 12:40
Tags: , , , , ,

 

„Moldova nu este niciun candidat, nicio ţară în creştere, iar relaţiile ei cu Uniunea Europeană sunt dezvoltate în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV). PEV nu priveşte extinderea, dar nici nu împiedică acest drept. După cum ştiţi, chestiunea lărgirii Uniunii Europene continuă să fie în dezbatere, însă nu au fost luate decizii clare în această privinţă. Moldova este un vecin-cheie şi partener al UE şi dorim să dezvoltăm această relaţie. În mare măsură, acest lucru va depinde de Moldova şi de reformele pe care este dispusă să le facă. Aş vrea să încurajez guvernul moldovean să se străduiască să implementeze o agendă de reforme economice şi politice bine definită. Uniunea Europeană este partenerul Moldovei în această tentativă, dar guvernul de la Chişinău trebuie să ocupe locul şoferului. Aceste reforme sunt fundamentale şi în privinţa rezolvării conflictului transnistrean. Un eventual succes ar încuraja ipoteza reunificării în acea regiune. Cât priveşte poziţia României în această problemă, este important ca relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău să se dezvolte într-o direcţie pozitivă, că România ar trebui să fie un aliat tot mai apropiat al Republicii Moldova, iar istoria comună a celor două state ar putea deveni „motorul“ cooperării. 

     Aveţi multe legături istorice. Sunteţi vecini. Deşi istoria este importantă, este vital totuşi să vă concentraţ şi pe momentul actual şi pe clădirea unui viitor. Este important ca România să ajute la consolidarea Moldovei. Propria experienţă în transformarea societăţii vă poate fi de mare folos în relaţia cu vecinii. Aş vrea să încurajez guvernul moldovean să se străduiască să implementeze o agendă de reforme economice şi politice bine definită. Uniunea Europeană este partenerul Moldovei în această tentativă, dar guvernul de la Chişinău trebuie să ocupe locul şoferului”, a mai spus Solana.

 

 sursa http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/799754/Javier-Solana-E-important-sa-ajutati-la-consolidarea-Moldovei-/

 

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: