CUGET LIBER-blog public românesc!

13/03/2008

A fost simplificata procedura de acordarea cetateniei romane

Filed under: Stiri — Alex @ 11:37
Tags:

Deputaţii au adoptat marti,11 martie 2008, cu 254 voturi pentru şi un vot împotrivă proiectul de lege privind modificarea actualelor reglementări privind cetăţenia română, prin care se urmăreşte simplificarea unor proceduri privind acordarea acesteia.
      O modificare importantă vizează autoritatea de stat care acordă sau aprobă pierderea cetăţeniei.
     „Faţă de actuala reglementare, care prevede aceste competenţe pentru guvern, în viitor, cetăţenia va fi acordată prin ordin al ministrului Justiţiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
      Se prevede, totodată, posibilitatea contestării deciziei ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte cetăţenia la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel de la domiciliu sau, după caz, reşedinţa solicitantului.
     Potrivit iniţiatorilor, proiectul reglementează aspecte procedurale privind dobândirea, pierderea sau revocarea cetăţeniei române şi modul de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru cetăţenie.

    Concret, se propune înlocuirea comisiei actuale, formată din cinci judecători, cu una compusă din personal cu pregătire juridică din Ministerul Justiţiei.
Măsura este impusă de ‘necesitatea verificării cu celeritate a actelor depuse la dosarele de acordare sau pierdere a cetăţeniei române şi de faptul că o astfel de comisie trebuie să aibă un caracter permanent, ceea ce nu este posibil în actuala componenţă’, se arată în expunerea de motive a proiectului.
    Cu ajutorul noii formule de comisie – propuse în proiectul de act normativ – creşte rapiditatea cu care se soluţionează dosarele de acordare sau pierdere a cetăţeniei, susţin iniţiatorii.
Alte elemente de noutate aduse de noile reglementări sunt introducerea unui termen de şase luni pentru ca petentul să-şi completeze dosarul în cazul în care comisia constată lipsa unor documente necesare soluţionării cererii, precum şi prevederea unor situaţii în care cetăţenii străini nu pot, din motive obiective, să depună jurământul de credinţă faţă de România din cauza unui handicap permanent sau a unei boli cronice.
   Urgenţa adoptării noilor reglementări reiese din operativitatea cu care trebuie soluţionate cele peste 34.000 de dosare aflate în curs de soluţionare la Comisia de contestare a condiţiilor de acordare a cetăţeniei, precum şi a celor peste 500.000 de cereri de acordare sau redobândire a cetăţeniei române depuse numai la Consulatul de la Chişinău.
Deputaţii au avut votul decizional asupra actului normativ.

 Aici puteti citi legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 87/2007 pentru modificarea Legii cetăţeniei romane nr. 21/1991

http://www.cdep.ro/proiecte/2007/700/60/1/cd761_07.pdf                      

                                                                                                                   sursa adevarul.ro 

Anunțuri

2 comentarii »

  1. era un lucru de facut,simplificarea procedurii de dobindire a cetateniei romane, e frumos din partea celor 254 deputati care au inteles in profunzime problema si au votat. Romania trebuie sa lupte pentru teritoriul ei piers candva, necatand ca sunt moldoveni care sunt mari romani ca romanii insusi. E trist sa vezi ca esti strain la tine in tara, sau inca si mai rau sa nu ai identitate. daca nu s-a putut face unirea in ’89°90 sa facem atunci acum ceva pentru istoria care ne chiama.

    Comentariu de tati — 14/03/2008 @ 00:43 | Răspunde

  2. Sa speram ca pana pe 27 martie cand se vor implini 90 de la Unire vor face cadou cetatenia romana macar pentru 1000 de basarabeni,ori 9000 🙂

    Comentariu de Alex — 14/03/2008 @ 00:52 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: