CUGET LIBER-blog public românesc!

26/02/2008

Basarabia-o cauza pierduta ?

Filed under: Opinii,Stiri — Alex @ 14:23
Tags:

  

  Jurnalistul britanic Edward Lucas susține, in cartea sa “Noul Război Rece – cum amenința Kremlinul atât Rusia, cat si Vestul” (“The New Cold War: how the Kremlin menaces Russia and the West”), apăruta la începutul lunii februarie 2008 la Londra, ca Basarabia este prima victima a noului război rece declanșat de Rusia împotriva civilizației europene, transmite Flux.md reluat de Romanian Global News. Lucas mai afirma, citat de „europa.md”, ca teatrul de lupta al noului Război Rece cuprinde geografic statele afectate de prevederile pactului Molotov-Ribbentrop – de la Marea Baltica si pana la Marea Neagra. „Deși Rusia a pierdut formal aceste state, ea căuta sa le resubordoneze. Sigur ca realizarea acestor intenții generează anumite probleme, deoarece multe din aceste state nu mai vor o repetare a istoriei si, in acest sens, este elocvent cazul Moldovei, unde in ultimul timp Kremlinul a recucerit importante poziții. Pe prima linie a luptei dintre Occident si Rusia se situează Estonia, Georgia si Basarabia, simboluri ale Noului Război rece. Daca Estonia este puternica atât la nivelul elitelor locale, cat si prin apartenenta la Uniunea Europeana, iar in Georgia, in pofida unor probleme, pozițiile Occidentului sunt inca puternice, atunci Basarabia este cea mai slaba dintre acestea si, intre timp, a fost deja pierduta de Occident”, susține jurnalistul britanic

Reclame

14 comentarii »

 1. Nu sunt total de acord. Conform unor chestii pe care le-am citit, preluate din presa de la Kremlin, RM va fi absorbita de Romania.

  Comentariu de Robintel — 26/02/2008 @ 14:36 | Răspunde

 2. Noi ne vom putea uni cu Romania numai fara de Transnistria,cu ea legata de gatul nostru ne vom „scufunda”in bratele Rusiei.Sper sa gresesc dar multe din ce se intampla acuma arata ca jurnalistul are dreptate.Am observat ca daca Rusia este dispusa sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud,atunci in cazul Transnistriei ei nu se grabesc s-o faca,din contra sunt gata sa-l schimbe si pe Smirnov ,numai ca sa ne tina sub influenta ei.La fel a procedat si in 1992 cand au creat special conflictul transnistrean numai ca sa nu ne unim,aveau o frica mare ca dupa cele doua poduri de flori va urma podul unirei,si din cauza asta au pornit razboiul de pe Nistru.Atunci ne amenintau cu separarea,acum insa se starue sa ne-o lege de gat cu cat mai multe franghii.Dupa mine toti politicienii care se zbat atat de mult ca Transnistria sa fie cu Moldova fac jocul Moscovei si sunt agentii ei .Daca reusesc sa impace Tiraspolul cu Moldova,dar ei asta si au de gand sa faca,va fi adio Romanie,adio UE si NATO.

  Comentariu de Alex — 26/02/2008 @ 15:01 | Răspunde

 3. Eu nu vreu Transnistria. Sunt de acord ca oamenii de acolo sa fie despagubiti, daca vor sa vina in patria mama, daca nu, sa se uneasca cu Ucraina, daca Ucraina va dori una ca asta, desi nu cred.

  Comentariu de Robintel — 26/02/2008 @ 15:03 | Răspunde

 4. Crezi ca eu vreau ?!Si majoritatea din dreapta Nistrului nu vor.Sa se uneasca cu cine vor ei,numai cu noi nu,mai ales ca niciodata n-a fost pamant romanesc.Dar ne intreba cineva pe noi?

  Comentariu de Alex — 26/02/2008 @ 15:12 | Răspunde

 5. Stiu ca sunt romani si acolo, OK. Da’ sa vina-n tara, domne.

  Comentariu de Robintel — 26/02/2008 @ 15:19 | Răspunde

 6. Opa,ti-ai facut cont la wordpress ? 🙂 Caci numai la acei care au un cont la ei pot sa-si puna avataru 😛

  Comentariu de Alex — 26/02/2008 @ 15:24 | Răspunde

 7. :)):)):)) Nope. Am cont pe gravatar. :)):)):))

  Comentariu de Robintel — 26/02/2008 @ 15:41 | Răspunde

 8. Robintel,priveste cum lucreaza javrele KGB-iste:

  Coloana a cincea dezinformează: Patriarhia Română nu a renunţat la deschiderea celor trei eparhii pe teritoriul Moldovei

  O serie de instituţii media din Chişinău, afiliate editorial intereselor ruseşti în Republica Moldova, au publicat, cu trimitere la site-ul Patriarhiei Române, o ştire provocatoare în care se anunţă că instituţia sus-numită ar fi „renunţat la deschiderea a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova”. În realitate, Biserica Ortodoxă Română anunţă, într-un comunicat oficial, că organizarea efectivă a celor trei eparhii, adică numirea episcopilor sau constituirea lor administrativă, se amână în scopul evitării unor tensiuni inutile între Mitropolia Moldovei, afiliată Rusiei, şi Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.

  Dar mai multe agentii de presa au scris ca Patriarhia ar fi abandonat reactivarea celor trei eparhii,interesant cine primul a publicat aceasta dezinformatie.

  Comentariu de Alex — 26/02/2008 @ 21:42 | Răspunde

 9. :)):)) Am observat si eu, asta seara. :)):)):)) Stirea am vazut-o intai pe unimedia.md (unde altfel? :)):)):)) ) pe 26.02.2008 la 9.57 AM. :)):)):)) Ulterior stirea a fost publicata si la noi. :)):)):))

  Comentariu de Robintel — 27/02/2008 @ 00:33 | Răspunde

 10. Pe care ai observat-o,cea prin care dezinformau,ori ce am preluat eu ? Eu acum seara am gasit asta pe feedul studentilor basarabeni , insa dezinformatia am vazut-o pe mai multe site-uri.

  Comentariu de Alex — 27/02/2008 @ 00:51 | Răspunde

 11. Gata,am vazut si eu acuma le unimedia,acolo e varianta prin care dezinformeaza,ti-am spus eu mai inainte ca nu sunt de nadejde,mai tii minte ?

  Comentariu de Alex — 27/02/2008 @ 00:57 | Răspunde

 12. :)) Yes, I remember. :)):))

  Comentariu de Robintel — 27/02/2008 @ 23:55 | Răspunde

 13. Nu cred sub nici o forma ca Unirea este o cauza pierduta, dimpotriva ramin
  cu credinta indestructibila ca poporul ii vor alunga de la putere pe comunisti
  si atunci vor alege calea revenirii Basarabiei la patria mama , singura in masura sa rezolve fericit situatia pentru toti romanii. Transnistria este ,intradevar , piatra de moara care trebuie inlaturata ,in ciuda faptului ca si acolo sunt multi romani. Cred ca cheia succesului sade in popor. Numai el poate hotari unirea sau raminerea pentru o lunga perioada de vreme in bratele
  Rusiei

  Comentariu de papillon — 17/07/2008 @ 09:53 | Răspunde

 14. Sa te auda Dumnezeu papillon 🙂 Oare cand isi va da poporul seama ca el detine cheia succesului dar nu haita asta de talhari care se afla la „conducere”.Aici nu-mi vine decat sa spun „Desteapta-te romane…”

  Comentariu de Alex — 21/07/2008 @ 16:16 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: