CUGET LIBER-blog public românesc!

15/02/2008

O noua tradare din partea Romaniei a romanilor din R.Moldova?

Filed under: Stiri — Alex @ 16:29
Tags:

hartainterbelica1.jpg

Va semna Romania un „tratat de baza ” cu o parte a propriului sau teritoriu ?!

Neținând cont ca moda « tratatelor de baza » a trecut si ca un asemenea tratat ar dauna intereselor romanești de pe ambele maluri ale Prutului, Ministrul de externe Adrian Cioroianu si omologul sau de la Chișinău, Andrei Stratan, au declarat, joi, la Kiev, ca Tratatul de baza si acordul transfrontalier sunt intr-o faza de finalizare, la nivel de experți, care trebuie sa mai facă însa unele „ajustări” înainte de semnarea documentelor. Potrivit NewsIn, citata de Romanian Global News, ministrul de externe de la Chișinău, Andrei Stratan, a spus ca a vorbit joi cu seful diplomației romane despre „tot ce s-a acumulat in ultimii ani”. Romania nu are alta alternativa decât sa ajute Basarabia, considera Stratan. El a subliniat ca pentru aceasta ca este necesara semnarea Tratatului politic de baza si mai ales a acordului privind frontiera de stat, dar a dat asigurări ca „exista disponibilitate si dorința deschisa de a continua dialogul” pentru definitivarea negocierilor celor doua documente politice.
„Am discutat astăzi despre relațiile bilaterale si tot ce s-a acumulat in ultimii ani. Dorința este de a avea o continuitate a bunelor relații pe care le-am avut cu Romania. Problemele de pe ordinea de zi trebuie sa fie mai detaliat discutate si soluționate. Este disponibilitate si dorința deschisa de  a continua dialogul in ceea ce privește definitivarea negocierilor celor doua documente politice – Tratatul politic de baza si Tratatul de parteneriat si cooperare, mă refer la acordul privind frontiera de stat”, a declarat Stratan după întâlnirea bilaterala avuta cu ministrul Adrian Cioroianu.
Stratan a mai afirmat ca „definitivarea documentelor trebuie făcuta la nivelul experților”, chiar daca practic s-a finalizat procedura de negocieri.”Urmează doar finalizarea, semnarea si punerea in aplicare a acestor documente, care sunt deosebit de importante, atât pentru Republica Moldova, cat si pentru Romania. După aceea vor urma si alte eforturi, care sunt astăzi in discuție la nivel ministerial si la nivel de cooperare sectoriala. Mai avem de muncit. Totul depinde de dorința noastră, pentru ca înțelegere este”, a completat acesta.

Si Adrian Cioroianu a declarat ca „grosul celor doua documente este deja lucrat” si ca vor mai exista numai „unele ajustări din partea ambelor parți”. Tratatul de baza si acordul de frontiera sunt doua documente aflate in centrul disputelor dintre București si Chișinău. La sfârșitul anului trecut, Chișinăul a expulzat doi diplomați romani, după ce autoritățile statului vecin au fost profund deranjate de unele declarații ale ambasadorului roman in capitala basarabeana, Filip Teodorescu, referitoare la motivele care împiedica semnarea Tratatului de baza.
Romania este prima interesata sa aibă un tratat de baza si un tratat de frontiera cu Chișinăul, dar nu poate accepta insistenta parții basarabene de a introduce prevederi si referiri inacceptabile pentru un stat modern european, afirmase ambasadorul. El a explicat ca partea moldoveana solicita introducerea in acest acord a unei referiri la Tratatul de la Paris din 1947, document care spune, cu referire la frontiera dintre Romania si Uniunea Sovietica: „Granița dintre Romania si URSS este granița care a fost convenita intre Romania si URSS in 1940”.
„Pentru toata lumea este însa clar ca in 1940 si pana in 1947 Romania nu a încheiat niciun fel de acord cu URSS in legătura cu o asemenea granița. Deci, e un fals istoric si, daca atunci a fost acceptat, este pentru ca Romania era un stat învins si ocupat si fora posibilitatea de a-si apăra interesele sale suverane”, a argumentat ambasadorul Teodorescu. „Este evident ca in anul 2007 acceptarea aceluiași fals istoric care s-a făcut in 1947 ar fi cu totul de neconceput”, a adăugat reprezentantul diplomatic al României la Chișinău.
Unii observatori au apreciat ca aceste declarații au fost „stângace”. Ministrul roman de externe a precizat ulterior ca Romania respecta toate tratatele si acordurile la care este parte, inclusiv Tratatul de la Paris din 1947.
Aflat in decembrie la Chișinău, la inaugurarea noului sediu al Consulatului României, Cioroianu a fost rugat sa comenteze o declarație a președintelui moldovean Vladimir Voronin, care spusese ca semnarea Tratatului de baza si a Tratatului de frontiera cu Basarabia este cheia pentru restabilirea bunelor relații. Seful diplomației a afirmat ca este foarte optimist in ceea ce privește cele doua tratate.
Au fost pana acum cinci întâlniri ale experților pe marginea Tratatului de baza si șapte întâlniri ale experților pe Tratatul de frontiera, a explicat Cioroianu. Dar acest optimism, a precizat ministrul, se bazează pe munca experților, care trebuie lăsați sa se intalneasca si sa nu fie încurajata obstrucționarea experților prin declarații politice.
Acordul de Cooperare dintre București si Chișinău, numit cu titlul generic Tratat de baza, a fost parafat de miniștrii de externe ai celor doua state in anul 2000, iar in primăvara anului 2003 ministrul de externe de atunci al României a anunțat ca Bucureștiul este gata sa semneze Tratatul parafat in anul 2000. Tot atunci s-a convenit ca, la nivel de experți, cele doua parți sa definitiveze aspectele formale minore legate de semnarea acestui acord. Însa la prima întâlnire a experților, in vara anului 2003, autoritățile moldovene au venit cu un alt document, care punea in evidenta faptul ca oferta României de a semna acordul parafat in anul 2000 a primit un răspuns negativ. In aceste condiții procesul de dialog a fost reluat si in momentul de fata se discuta despre încheierea unui Acord european de Parteneriat si Cooperare, explicase anul trecut, in decembrie, ambasadorul Filip Teodorescu. In ceea ce privește Acordul de frontiera, in 2003 Romania a venit cu un set de propuneri privind cooperarea la frontiera, printre care si un Acord privind regimul frontierei. Intrucat nu s-au înregistrat progrese, in 2006 Bucureștiul a retransmis documentul privind regimul de frontiera.
Poziția lui Adrian Cioroianu in privința Tratatului de baza cu Chișinăul a fost diferita de cea a precedesorului sau in fruntea diplomației, Răzvan Mihai Ungureanu.”La ce mai folosește un Tratat de baza la 70 de ani de la încheierea Războiului Mondial? De ce ne este teama? Ca Romania va da buzna peste Chișinău? Acestea sunt afirmații fara absolut niciun fel de conținut, fara absolut niciun fel de motivație. Ele provin dintr-o atitudine pe care eu nu o pot explica altfel decât o mentalitate retrograda”, declara Ungureanu intr-un interviu. Fostul sef al diplomației pleda pentru o viziune moderna, care sa tina cont de atașamentul comun fata de Uniunea Europeana.
Întrebat, joi, daca se așteaptă ca Romania sa pună o vorba buna pentru aderarea Basarabiei la UE, ministrul Andrei Stratan a răspuns echivoc: „Noi vom vedea care va fi vorba buna sau nu prea buna din partea României”. Iar apoi a adăugat, ca o explicație: „Decizia se adopta in unanimitate, prin consensul statelor membre”.
La remarca ministrului moldovean, cum ca Romania nu ar avea alta alternativa decât sa ajute Basarabia, Adrian Cioroianu a explicat ca exista si posibilitatea „inteparii si tachinarii prin conferințele de presa”, dar ca datoria miniștrilor este cultivarea unui dialog deschis, pentru ca „nimeni nu câștiga din așa ceva”.
„Nu e prima data când ne întâlnim, dar e prima data când am stat de vorba la aceeași masa. Si nu e niciun secret, va spun ca am schimbat numere de telefon, acum sper ca le vom si folosi”, a declarat ministrul de externe Adrian Cioroianu despre întâlnirea sa cu omologul de la Chișinău. Comentariul lui Stratan privind schimbul de numere de telefon a fost scurt: „De aia schimbam numere de telefon, ca sa le folosim”.
Adrian Cioroianu participa la reuniunea OCEMN a  miniștrilor de externe ai statelor UE si ai statelor din regiunea extinsa a Marii Negrei, la Kiev, unde s-a lansat oficial “Sinergia Marii Negre – o noua inițiativa de cooperare regionala”. In cadrul acestei reuniuni a avut o întâlnire bilaterala cu omologul sau basarabean, Andrei Stratan.
Când a fost, in decembrie, la Chișinău, pentru a inaugura noul sediu al Consulatului, Adrian Cioroianu nu a fost întâmpinat de nici un oficial la aeroport si, mai mult, ministerul condus de Stratan l-a acuzat pe ministrul de la București ca nu a solicitat nicio întrevedere cu oficiali de la Chișinău cu prilejul acestei vizite, gest interpretat de autoritățile chisinauene drept „inamical si deloc in corespundere cu spiritul unei cooperări dintre doua state, care cu siguranța nu va contribui la ameliorarea situației actuale a relațiilor bilaterale intre Republica Moldova si Romania”.
Cioroianu a susținut însa contrariul, spunând ca si-a anunțat aceasta vizita si ca este deschis oricăror discuții cu autoritățile moldovene.
Cioroianu a reiterat atunci, in decembrie, prin intermediul jurnaliștilor, invitația către omologul sau Andrei Stratan, spunând ca oricând ii va face plăcere sa-l intalneasca si sa poată discuta toate aspectele si dosarele bilaterale. „Îl rog pe colegul meu Andrei sa ne ajutam unul pe altul sa dam jos acest zid al neîncrederii si al suspiciunii ce pare a se ridica pe Prut. Nici cetățenii de aici, din Republica Moldova, nici cei din Romania nu au nevoie de acest zid”, a spus ministrul roman de externe.
Înainte de vizita la Chișinău, seful diplomației subliniase ca prezenta sa in capitala Basarabiei nu înseamnă ca va avea neapărat si o întrevedere cu omologul sau de la Chișinău, Andrei Stratan. „Nu știu daca mă întâlnesc” cu ministrul de externe Stratan, a spus Cioroianu in 11 decembrie, adăugând: „Vreau sa am aceasta întâlnire”.  Ministrul se întâlnise cu Stratan la reuniunea OSCE de la Madrid, care a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie. Întrebat de ce nu a stabilit atunci întâlnirea cu Stratan, ministrul roman de externe a declarat ca, la dorința sefului diplomației basarabene, a rămas ca cei doi sa mai vorbească la telefon.
Inca de la preluarea mandatului de sef al diplomației, in aprilie, Cioroianu isi exprima dorința de a se intalii si a discuta cu omologul sau basarabean. Explicând de ce nu a avut loc aceasta întâlnire, ministrul de externe a spus la un moment dat: „Nu poți sa te inviți in casa cuiva”. Întrebat de ce nu l-a invitat el pe Stratan in Romania, seful diplomației romane a reiterat explicația pe care o dădea inca de la preluarea mandatului – nu vrea sa dea impresia de frate mai mare care îl cheamă la ordine pe fratele mai mic.
sursa RGN .

Reclame

2 comentarii »

  1. Si eu am auzit asta, insa n-am apucat sa citesc o pozitie oficiala.

    Comentariu de Robintel — 15/02/2008 @ 18:50 | Răspunde

  2. Nici UE nu mai aproba orice cu ochii nchisi
    Comisarul european pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Fererro-Waldner a declarat la Chişinău că Republica Moldova va avea un nou acord cu Uniunea Europeană numai atunci când prevederile actualului Plan de acţiuni UE-RM vor fi îndeplinite pe deplin.
    http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/02/080215_moldova_ue.shtml

    Comentariu de Xtall — 16/02/2008 @ 05:14 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: