CUGET LIBER-blog public românesc!

11/02/2008

Voronin nu renunta la „limba moldoveneasca” si comunism

Filed under: Stiri — Alex @ 12:44

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că l-a întrebat pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin dacă R. Moldova nu ar fi avantajată în ceea ce priveşte integrarea în UE de faptul că limba oficială a statului dintre Prut şi Nistru este aceeaşi cu a unui stat membru al Uniunii, adică România, ca recunoașterea de către Moldova a limbii romane si distanțarea de trecutul comunist ar ușura drumul tarii noastre către UE.        

            Potrivit ministrului român, Voronin a răspuns precizând că ştie că este vorba despre două limbi identice, dar a adăugat că, în opinia sa, limba moldovenească a apărut înaintea limbii române şi de aceea va susţine întotdeauna existenţa unei limbi moldoveneşti. „Va mulţumesc pentru întrebare şi sunt gata să răspund de un miliard de ori că denumirea limbii unui stat este o chestiune care ţine exclusiv de poporul acelei ţări. La referendumul din 1 octombrie 2004(aici el are in vedere recensământul care a avut loc pe data asta,caci referendum pe tema denumirei limbii n-a fost niciodata organizat in Moldova), 84% din populaţie s-a pronunţat pentru păstrarea numelui istoric al limbii moldoveneşti, menţionând totodată ca peste un an, Moldova va împlini 650 de ani de existenţă, în timp ce România are doar 170. De aceea – a spus Voronin – „este absurd să discutăm ce a fost mai întâi, oul sau găina”, a precizat Voronin        

       El a mai  declarat că se opune redenumirii limbii moldovenești in „limba romana” si renunțării la trecutul comunist de dragul unei integrări europene mai simple.  

Anunțuri

2 comentarii »

  1. Pe scurt asta inseamna ca daca dorim sa fim in UE,NATO trebuie sa scapam de cornoratii de comunisti,ca altfel vom fi cei mai saraci nu numai din Eurpa,dar si din Eurasia.
    Jos comunistii!

    Comentariu de Alex — 11/02/2008 @ 18:13 | Răspunde

  2. Corect!

    Comentariu de Robintel — 13/02/2008 @ 10:53 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: