CUGET LIBER-blog public românesc!

20/12/2007

Voronin vrea să cureţe stema Moldovei de simbolurile româneşti

Filed under: Stiri — .. @ 11:40

Preşedintele Moldovei îşi continuă tirada împotriva României şi a simbolurilor româneşti. Ultima reacţie împotriva românismului se leagă de stema Republicii Moldova: „Actuala stemă nu este cea care ar fi trebuit să reprezinte Moldova. Stema,drapelul si limba Moldovei trebuie sa fie in concordanta cu statalitatea si suveranitatea ei.Actuala stema a fost aprobata prin inselaciune”, este ultima revelatie pe care Voronin a avut-o in plenul Parlamentului de la Chisinau.

stema Moldovei

INEPŢII MARCA VORONIN. Şeful statului consideră că stema a fost realizată în 1990 prin “căi mincinoase”. Atunci, la insistenţele deputaţilor care optau pentru unirea Moldovei cu România, a fost aprobat un nou steag şi imn, care erau identice cu tricolorul şi cu imnul de stat al ţării vecine. Schiţele stemei moldoveneşti au fost selectate de o comisie specială şi trimise la Bucureşti, la Comisia de Stat care se ocupă de heraldica României. Autorul stemei moldoveneşti, Gheorghe Vrabie, a spus că „românii au aprobat varianta lui după care deputaţii moldoveni l-au întărit”. O parte din deputaţi nu au fost de acord cu simbolica nouă de stat deoarece semăna foarte mult cu cea românească. În 1994, noul parlament a schimbat imnul românesc cu unul moldovenesc. “Simbolica de stat, stema, imnul şi alte atribute trebuie să reflecte independenţa şi suveranitatea ţării. Statutul Moldovei, în timp, se va întări şi în legătură cu aceasta este necesar de revizuit simbolica de stat”, a subliniat Vladimir Voronin într-un dialog purtat la Chişinău cu o parte a presei din Moldova şi Rusia.

Din acelasi ciclu –

Jurnalişti români hăituiţi de Voronin

Voronin, a susţinut ieri o conferinţă de presă la care jurnaliştii români şi cei care lucrează la Chişinău pentru instituţiile de presă din România nu numai că nu au fost anunţaţi despre eveniment, dar nici nu au fost admişi. În timp ce Voronin susţinea conferinţa de presă, ziariştii cu legitimaţii româneşti erau “aburiţi” cu argumente banale de cei care asi­gurau paza Preşedinţiei.

În timpul conferinţei, o jurnalistă din Re­pu­blica Moldova l-a întrebat pe preşedinte care este motivul pentru care jurnaliştilor care lucrează pentru instituţii de presă din România nu li s-a permis accesul în sala de conferinţe. Şeful statului a pasat întrebarea purtătorului său de cuvânt, Natalia Vişanu, care a spus doar că “jurnaliştii străini nu au fost invitaţi”, deşi în sală erau prezenţi mai mulţi jurnalişti ruşi. Vişanu a adăugat că jurnaliştii români cărora nu li s-a permis să intre “nu au acre­ditare de la Ministerul de Externe şi al In­te­grării”. La conferinţa de presă nu au fost primiţi jurnaliştii de la Antena 3 şi Jurnalul Naţional, Radio România Actualităţi, Rompres şi Prima TV. Corespondetul Radio România Actualităţi avea acreditare de la MAE, dar nu i s-a permis să intre.

Sursa – Jurnalul National

Reclame

10 comentarii »

 1. In timp ce Voronin latra la Romania,Rusia trimite in Transnistria 640 milioane de ruble(aproximativ 27.2 milioane de $)In Transnisria locuesc aproximativ 530 mii de oameni si aproximativ 109 mii din ei detin cetatenia rusa .

  Comentariu de Alex — 20/12/2007 @ 14:55 | Răspunde

 2. Sa mori de ras,Vronin il considera pe Iurii Rosca un politician adevarat:,”Desi sondajele de opinie arata ca partidul comunistilor nu se mai bucura de increderea majoritatii cetatenilor, lucrurile nu stau chiar asa, afirma Vladimir Voronin.
  Sondajele nu sunt corecte pentru ca sunt platite din afara si au la baza interese straine, considera presedintele, care s-a aratat convins de faptul ca formatiunea sa va castiga alegerile de anul viitor. Emotii ii da, poate, liderul PPCD, Iurie Rosca, pe care l-a caracterizat drept adevarat politician”.
  Ce vrea sa insemne asta,ca se linguste Voronin pe langa Rosca 😀

  Comentariu de Alex — 20/12/2007 @ 15:06 | Răspunde

 3. Pai aia is si mai dusi cu pluta spre rusia, eu nu stiu ce va tot legati de Transnistria.
  Aproape cred ca e ca si pierduta, iar cu agatatul asta de ea sa nu fiti pierduti si voi caci dati timp sa se implementeze legi contra voastra tot uitand si dezbatand probleme despre Transistria
  Pierzind timpul cu Transnistria nu vedeti ce se face si se strecoara ca legi chiar la voi in curte.
  Vi se cam ia fata cu Transnistria se abate atentia de la problemele voastre mai importante.

  Comentariu de Xtall — 20/12/2007 @ 15:08 | Răspunde

 4. Cu Rosca 🙂 nu cred , daca vrei sa discreditezi pe cineva si nu ai motive mai bune exact asa a proceda.
  Asta nu ca i-as da credit lui Rosca, dar Voronin isi face o asigurare – ca lumea o sa-l blameze si pe Rosca daca el va fi blamat 😉
  Inlatura si el ce poate 😛

  Comentariu de Xtall — 20/12/2007 @ 15:10 | Răspunde

 5. Nimeni nu se mai agata de ea in afara de Voronin,am gasit asta pe un site rus(lenta.ru),mi-a parut interesant ca majoritatea spun ca nu se stie cati precis au cetatenie rusa,dar eu am gasit intamplator numarul si vad ca sunt foarte multi .

  Comentariu de Alex — 20/12/2007 @ 15:35 | Răspunde

 6. Pe Rosca nu numai Voronin,dar inca foarte multi il considera cel mai bun politician din RM.

  Comentariu de Alex — 20/12/2007 @ 15:40 | Răspunde

 7. Steagurile şi drapele Principatului Moldovei

  In Moldova medievală steagurile în evul mediu erau de mai multe feluri: steagul domnesc sau al ţării („Steagul cel mare”); steagurile ostăşeşti cu însemne religioase, culoarea şi reprezentarea grafică a cărora se schimba de la o epocă la alta; steagurile breslelor de slujitori (oşteni) şi cele ale unităţilor militare, steagurile dregătorilor militari. Existau şi diferite steaguri ale cetelor boiereşti (cu stemele lor) şi trupele călări, ale căror culori erau uneori cele ale steagului unităţii din care făceu parte.
  „Steagul cel mare” a reprezentat pe pânză elementul heraldic al stemei Moldovei-capul de bour (zimbru), simbolul statalităţii moldovenesti. Culoarea de bază a steagului Moldovei era, în general, roşu. Uneori, domnitorii îşi aveau propriul lor steag care îmbina elemente ale stemei personale cu stema ţării.
  Steagul Moldovei, în perioada domniei lui Ştefan cel Mare, era roşu, având capul de bour cu stea între coarne şi flancat de soare şi lună.
  Din aceeaşi perioadă avem şi imaginea steagului domnesc al lui Ştefan în gravura (I. Kukullo 1488) redând bătălia de la Baia din 1467: flamură lungă şi îngustă, având redate benzi verticale paralele cu hampa (fasciile stemei de familie) şi stema Moldovei-capul de bour pe restul jumătăţii pânzei.
  În anul 1500 domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare a dăruit mănăstirii Zografu din Sfîntul Munte Athos două steaguri.
  Fondalul al primului drapel este de culoarea roşie şi are mărimea de 1,2 pe 0,9m.Faţa steagului reprezintă scena-Sfîntul Gheorghe străpunge balaurul.Icoana Sfîntului Gheorghe este artistic brodată pe atlas roşu, cu fire de aur, argint şi mătase; albă, verde şi roşie.Sfîntul Gheorghe şade pe tron, pe o perină roşie, trăgînd spada de teacă şi zdrobind sub picioarele lui balaurul cu trei capete, ce se încolăceşte pe sub tron. Sfîntul Gheorghe cu mîna stînga ţine spada iar cu dreapta trage de gardă. Doi îngeri coborînd din cer îi aduc, cel din dreapta capului-o sabie, iar cel din stînga-un scut încrucişat cu pietre scumpe, şi-i pun pe cap o frumoasă coroană, împodobită şi ea cu două rînduri de pietre scumpe.În jurul capului sfîntului şi pe marginea icoanei sale se află următoarea inscripţie în limba greacă:”Sfîntul Gheorghe din Capadocia”. Icoana Sfîntului Gheorghe este încadrată pe margini cu următoarea înscripţie slavonească în litere de aur(galben): „O,îndelung răbdătorule şi de biruinţi purtătorule, mare mucenice Gheorghe, cela ce la nevoi şi în năpaste eşti grabnic apărător şi fierbinte ajutător, şi celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi şi această rugăminte a smeritului robului tău a domnului Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn Ţării Moldovei, şi-l păzeşte pe el neatins în acest veac şi în cel viitor, cu rugăciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca să te proslăvim pe tine în veci, amin! Şi s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui anul al 43-lea”.
  Al doilea steag, de formă prapurilor bisericeşti, are în lunjime un metru, mai tot atîta în lăţime şi în partea de jos-trei colţuri. Cîmpul pînzei este din atlas roşu. Pe faţa steagului este reprezentat Sfîntul Gheorghe, călare pe un cal alb, omorînd cu suliţa balaurul. Icoana sfîntului este bogat lucrată cu fir de argint, aur şi mătase-albă, roşie şi verde. Mantia sfîntului este roşie. Icoana este încadrata cu litere de aur ţn limba slavonească:
  „Ca un izbăvitor al celor robiţi şi săraci folositor, neputincioşilor doctor,împăraţilor ajutor, purtătorilor de biruinţă mare mucenice Gheorghe,roagă pe Hristos Dumnezeu, să mîntuiască sufletele noastre”. Pe cealaltă faţă este reprezentată scena botezului Domnului, încadrată de o altă inscripţie în slavonă.
  Pe o graviură din cartea cronicului polon Martin Bielski, este înfăţişată poziţia de atac a cavaleriei moldoveneşti în lupta împotriva forţelor armate polone în bătălia de la Obertyn din 22 august 1531.
  De asupra corpului de cavalerie din centru, precum şi la flangul stîng, fîlfîe două steaguri moldoveneşti de formă triunghiulară.Pe pînza steagurilor, lîngă hampă, este stema Moldvei-capul de zimbru, la stînga-soarele sau roza, la dreapta-semiluna.
  Înt-o culegere de documente tipărită în 1533 la Cracovia, ce relateză şi despe „homagium palatini Moldaviae”, se desprie drapelul moldovenesc: „Steagul cel mare avea flamura de culoare roşie, pe care era în aur frumos pictată Stema Ţării Moldovie” (banderim magnum sericeum, coloris rubri, in quo arma terrae Moldaviae pulhre auro depicta erant).
  În Polonia la ceremonia încoronării lui Henri Valua (1574) a fost atestat şi un stindart moldovenesc. Italianul A.Guagninus in descrierile sale menţionează, că pe acest steag era reprezentat capul de zimbru cu un belciug in nări şi o stea între coarne, iar in partea stîngă avînd semiluna-toate fiind plasate pe un cîmp azuriu. (“…Palatinatus Walachiae / recte-Moldavie.-n. n. / vexillum, capite bizontis inter cornua stella et latere dextro luna defectioşa ornatum, cum circolo per nares transduction in coelestino…”)
  Următoarea imagine a drapelului moldovenesc medieval se referă la sfîrşitul secolului XVI şi începutul secolului XVII.
  E vorba de steagul domnesc al lui Iremeia Movilă(1601) El are fondul roşu cu o bodură de un galben deschis. În centru este plasat un cerc, pe corbura de sus a căruia se sprijină suportul uni cruci. Iar în mijlocul cercului este plasată stema Moldovei: Capul de bour(zimbru) cu o stea cu opt raze între coarne; de o parte şi de alta-cîte semilună(crai nou).Iar pe un dreptunghi, plasat în colţul drept al fondului roşu, dinspre lancea steagului, este înscrisă titulatura domnului.
  Cu două decenii mai tîrziu(1622) Cristofor de Zbaraz, ambasadorul polonez lîngă curtea lui Ştefan Tomşa(1621-1623), a descris “Stegul roşu al Ţării Moldovei cu capul de zimbru”
  În anul 1636 alt ambasador polonez, Erji Crasinsci, a fost întîmpinat lîngă Iaşi de cîţiva boieri cu două steaguri: unul albastru cu ocruce roşie, altul-alb cu o dungă roşie.Iar la intrarea în palatul domnitorului Vasile Lupu,solul polonez era însoţit de cîţiva boieri cu un steag albastru.
  Solul polonez Ioan Gninski, palatin de Culm, relatează despre soliasa în Moldova din anii 1677-1678, că: ,,…îndată ce am pornit au urmat şi boierii şi toată curtea sub un steag roşu de stofă de Damasc în chip de insignă militară…
  Aproape de Iaşi s-au ivit în cîmp steagurile de călăreţi moldoveni aşezate într-un singur şir, în număr de douăzeci şi şase de steaguri de seimeni şi alte şase steaguri de pedestrime moldovenească.”
  Într-un document emis ia 1813 de Scariat Calimahi(1812-1819) în senestra pavilionului domnesc al Moldovei se vede un stîndart cu bourul pe fond roşu.
  În prima jumătate a secolului XIX culorile statale ale principatului Moldovei erau roşul şi albastrul. Tradiţia istorică susţine că ele au fost confirmate şi recomandate ca obligatorii prin “Regulamentul organic” (1831-1832).
  Stindard civil al principatului Moldovei (1834-1861)
  Drapelul din 1832 al unui batalion de infanterie al armatei Moldoveneşti are forma unui patrat cu latura de 1,44 m, din mătase dublă bicoloră, avînd culorile dispuse în aşa fel, încît pe fondul general albastru culoarea roşie formează în cele patru colţuri cîte un patrat cu latura de 0,4 m. Pe o faţa, pe fondul albastru din centrul pînzei, se află pictat chipul de bour cu o stea cu opt colţuri între coarne şi o coroană princiară deasupra, iar pe cealaltă – Sf. Gheorghe călare; în patratele roşii din colţuri se găsesc: pe prima faţă cîte o stea în opt colţuri, iar pe a doua – monograma “M” a domnitorului Mihai Sturdza.
  În cartea lui D.Cernovodeanu acest steag este arătat altfel:o gerlandă verde înconjoară capul de bour,în patrate roşie din colţuri se găsesc stele albe.
  Stindardul domnesc lui Grigore Alxandru Ghica(1849).
  Stindardul domnesc(1856).
  În “Albumul de stindarde, drapele şi fanioane a statelor maritime europene”, alcătuit de francezul Legra şi editat la S.-Peterburg în 1861, se menţionează că unele corăbii moldoveneşti fiind înarmate de către portul Galaţ ,poartă drapele albastre,avănd plasat ăn centrul pănzei elementul tradiţional al stemei-capul de bour (care-i zugrăvit de fapt, asemănător unui cap de bou),iar ăn colţul de sus din partea dreaptă(lîngă hampă)avea un patrulater roşu cu trei stele albe.
  Se atestă, deasemenea, că drapelul miliţiiei moldoveneşti are două fîşîe orizontale-roşie(cea de sus) şi albastră, cu un „cap de bou” pe o cruce albă plasată ăn colţul de sus al drapelului lăngă hampă.

  Bibliografie
  V. Mischevca, I. Negrei, Al. Nichitici. Simbolurile Ţării Molovei.
  Cernovodeanu D. “Les pavillons de la marine militaire et de la marine de commerce de Valachie et de Moldavie….(1834-1897)” и Vexilla Belgica, VII,n.7.

  Comentariu de Nesteriuc. — 15/01/2008 @ 14:42 | Răspunde

 8. Voronin si aşa a primit ce a vrut!!!si nimeni de stemă nu se anina da lu-i Voronin ia venit in cap şi să se atingă de stema!!!ducăse cît mai repede el de pe fotoliul presedintelui RM, si să plece la prăşit cu sapa!atunci va vedea el cu lucreaza moldovenii,,,
  îi doresc din suflet sa prăşeasca de mînuţă cu Oleska Voronin,,,,

  Comentariu de in lupta cu VORONIN — 04/10/2009 @ 16:20 | Răspunde

 9. este interesant

  Comentariu de ioana halchin — 27/02/2011 @ 14:08 | Răspunde

 10. imi place mult

  Comentariu de ioana halchin — 27/02/2011 @ 14:09 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: