CUGET LIBER-blog public românesc!

18/12/2007

Iarasi „moldovenisti” in Romania

Filed under: stirea zilei — .. @ 01:00
Tags:

– Tribunalul din Iasi dezbate maine cererea de infiintare a unei noi asociatii „moldovenesti” in Romania

În cursul zilei de maine, Tribunalul Iasi va trebui sa ia o decizie privind cererea de inscriere a Asociatiei „Comunitatea Moldovenilor din Romania – Originari din Republica Moldova – ZIUA de Iasi

In luna februarie a acestui an, Marian Russo, impreuna cu Lucian Timofticiuc si Claudiu Alexa au infiintat la Iasi Asociatia „Comunitatea Moldovenilor din Romania” prin care isi propuneau apararea identitatii etnice a moldovenilor. Initiativa lor a fost salutata imediat la Chisinau: cei trei au fost prezentati Parlamentului Republicii Moldova de deputatul comunist Victor Stepaniuc, fiind apoi primiti de presedintele Vladimir Voronin.

Marian Russo insista pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti intr-un tribunal romanesc care sa contina sintagma „etnie moldoveneasca” – aceasta fiind principala lui sarcina pentru anul 2007. Asociatia pe care si-o doreste „Comunitatea Moldovenilor din Romania – Originari din Republica Moldova – CMR – ORM” are ca scop separarea studentilor basarabeni din Romania de identitatea romaneasca.

 In cadrul vizitei la Chisinau din luna februarie, reprezentantii „comunitatii moldovenilor” s-au plans ca moldovenii sunt discriminati in Romania, afirmand ca daca la Bucuresti cer o „parjoala” primesc o „chiftea”. Vladimir Voronin a fost incantat de demersul celor trei declarand pentru Moldpress: „Pe mine m-a uimit sinceritatea acestor oameni, curajul lor, dorinta lor de a restabili echitatea istorica in privinta moldovenilor, a limbii moldovenesti si a istoriei moldovenesti in Romania moderna. Cunoastem cu totii destul de bine ca in Romania zilelor noastre, pana nu demult nu era chiar atat de simplu sa-ti declari pe fata identitatea moldoveneasca”.


Voronin a sustinut cu aceasta ocazie ca in Romania lista etniilor este strict delimitata si aceasta ar constitui principalul obstacol in legalizarea acestui drept pentru 10 milioane de moldoveni care locuiesc in dreapta Prutului.
Asociatia „Comunitatea Moldovenilor din Romania” s-a autodizolvat in luna martie, dupa ce Procuratura din Iasi a inaintat un recurs prin care cerea anularea deciziei de infiintare. 🙂

Anunțuri

22 comentarii »

 1. :)):)):)) Ar fi culmea sa nu semnam tratatul de baza da’ sa recunoastem asa balarii.

  Voronine, Voronine
  Cand om casuna pe tine
  Si cu UE si cu NATO
  Peste bot tu ti-ai cam luat-o!

  Comentariu de Robintel — 18/12/2007 @ 17:26 | Răspunde

 2. De cine a fost insarcinat acest Russo ,daca nu e secret?Sper ca cei de la Tribunalul de Iasi sa-i faca abort la timp :mrgreen:

  Comentariu de Alex — 18/12/2007 @ 17:27 | Răspunde

 3. Robintel,poate-i pui Voronin vreo intrebare pe situl protv.md 😀 Sper sa-ti raspunda!

  Comentariu de Alex — 18/12/2007 @ 17:29 | Răspunde

 4. Robintel ori George,voi puteti acuma accesa siteul curaj.net?La mine nu prea merge.

  Comentariu de Alex — 18/12/2007 @ 17:37 | Răspunde

 5. @Alex

  Da, curaj.net merge. Ia sa intru eu pe protv.md :)):)):)) Doamne, da-mi minte, ca intrebari am destule! :)):)):))

  Oricum, sunt sigur ca nu o sa raspunda unui bolsevic de romanas imputzit si analfabet care urmareste distrugerea Moldovei, precum eu (ca mine)! :)):)):))

  Comentariu de Robintel — 18/12/2007 @ 18:12 | Răspunde

 6. :)):)):)) Mi-ai dat idei! :)):)):))

  Comentariu de Robintel — 18/12/2007 @ 18:18 | Răspunde

 7. In urma unei revelatii care o sa fie postate la mine pe site, am ajuns la urmatoarea concluzie:

  „Moldova nu e a mea, nu e a voastra si nici a nepotilor nepotilor vostri, ci a Rusiei!”

  Comentariu de Robintel — 18/12/2007 @ 18:44 | Răspunde

 8. La mine nu merge cu IP din Moldova,cred ca mi-au blocat dracii IP-ul dupa ultemele comentarii,pot posta numai cu proxi,dar care e site-ul tau Robi?

  Comentariu de Alex — 18/12/2007 @ 23:38 | Răspunde

 9. 🙂 Click pe cuvantul Robintel 🙂

  Comentariu de Robintel — 19/12/2007 @ 00:33 | Răspunde

 10. Site-ul a avut o perioada mare (cateva ore) in care nu mergea. Dar sa stii ca deobicei merge foarte bine. Nu inteleg de ce cei din MD se plang ca e incet? Preia si texte mari si este foarte rapid. Ma rog ieri nu a fost functional o buna perioada de timp dar nu e centrala termica sa fie absolut indispensabil. Mai apar si gap-uri.

  Ti-am spus ca am fost placut surprins de majoritatea comentariilor (intrebarilor pe care basarabenii vor sa le puna sefului statului Rep Moldova).

  L-am auzut ieri seara pe Base’ intr-un discurs care a atins si problema voastra a basarabenilor. E pentru prima data cand discursul lui este extrem de clar.

  A repetat de mai multe ori ca sunteti romani (toti basarabenii) cum nu a mai spus pana acum asa de explicit. Si ca are un plan pentru basarabeni???????

  De asemenea, a mai spus ca el a propus UE ca pentru basarabenii de origine romana va intreprinde demersul ca sa beneficiati de aceleasi drepturi (el s-a referit la dreptul de munca in Romania si in UE) ca si cetatenii Romaniei. Cica ar fi un demers pentru basarabeni si pentru cetatenii foarte putin numerosi ai insulei Capului Verde (protectorat portughez).

  Am inteles eu gresit sau este asa cum a mentionat el ieri : Cum ca absolventii basarabeni ai unor institutii de invatamant din Romania nu li se recunoaste diploma din Romania in Basarabia? Deci fac de pomana aceste universitati in Romania? Banii nostri se duc pe apa sambetei?

  Cat de cretine pot fi autoritatile Rep. Moldova?????

  Comentariu de George — 19/12/2007 @ 09:50 | Răspunde

 11. Se recunosc, nu are cum din moment ce invatamantul romanesc e in concordanta cu normele UE ar insemna, la fel, sa nu recunoasca nici diplomele din UE.
  Cele de acolo nu prea sint recunoscute aici, daca faci o facultate acolo (depinde ce si unde faci) e cam la risc cu recunoasterea.
  Sint si romani care fac in MD doctorate (din hm … unele motive 😉 ), si acum stau cu morcovul 🙂

  Autentificarea studiilor/diplomelor in RO se face numai in cazul cand aceasta a fost eliberata de o institutie de invatamant acreditatata. Trebuie prezentata si programa analitica (o cartulie in care se prezinta denumirea obiectului, nr. de ore, denumirea temelor studiate, a profesorului). Daca e cazul se face si o echivalare prin evaluarea materiilor, nr de ore studiate la facultate comparandu-se cu cele din sistemul de invatamant romanesc.
  In urma echivalarii obtii un atestat care iti confera aceleasi drepturi cu cei care au urmat studiile in Romania.
  Cam aceleasi treburi trebuie sa le faci si in MD.

  Comentariu de Xtall — 19/12/2007 @ 10:46 | Răspunde

 12. Nu stiu exact ce s-a intamplat cu invatamantul din RM (am impresia ca nu au ratificat ceva acorduri) caci din aceste motive nu se mai accepta acum (de catre RO) sa se faca aici masterate, doctorate, pe baza studiilor efectuate in facultatile din MD, s-au acceptat o vreme studiile facute acolo acum (de vreo 2 ani) nu mai sint echivalente cu cele facute in invatamantul romanesc si daca vrei merge doar cu taxa (la particulari in general).

  Comentariu de Xtall — 19/12/2007 @ 10:59 | Răspunde

 13. Cit despre promisiunile lui Base’ nu sint vorbe goale, a facut lobby ptr Basarabeni la Bruxelles, ca cetăţenilor din Republica Moldova să li se ofere, în Uniunea Europeană, condiţii de muncă „cel puţin egale cu ale României”, care este membră a Uniunii.
  http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/12/071214_basescu_moldoveni_munca.shtml

  Comentariu de Xtall — 19/12/2007 @ 11:08 | Răspunde

 14. E pentru prima data cand il vad asa pornit pe marinel. Totusi stii ce nu vad eu; O sustinere si nu asa implicita cum credem noi ca gandesc cei din Basarabia ref la propunerile Romaniei ci o sustinere evidenta.

  Noi percepem ca nu avem un feed-back din partea Basarabiei asupra propunerii lui base.

  Comentariu de George — 19/12/2007 @ 12:38 | Răspunde

 15. Eu sint mai sceptic, prea multe s-au spus si de facut nimic.
  Schimbarea va fi atunci cind se va face. scurt si fara declaratii.
  Cind aud de astea am un fel de deja vu, parca declaratiile au devenit inlocuitor la fapte.

  Comentariu de Xtall — 19/12/2007 @ 14:26 | Răspunde

 16. La com.10 La mine cu proxi merge mult mai repede,de ce nustiu.Cu IP original dispar litere din comentarii,e aiurea!

  Comentariu de Alex — 19/12/2007 @ 23:07 | Răspunde

 17. Cred ca imi reconsider optica 🙂
  Incepe sa se faca treaba (sper), alta lista cu redobandiri publicata.
  6 liste cu cetatenii numai in Decembrie.
  incepe sa se vada o constanta.

  Comentariu de Xtall — 20/12/2007 @ 01:09 | Răspunde

 18. S-a pus Basescu pe treaba 🙂

  Comentariu de Alex — 20/12/2007 @ 13:46 | Răspunde

 19. Nu cred ca are treaba cu Basescu, din ce am observat totul s-a schimbat de cind cu ordonanta aia de urgenta.
  Daca e sa luam anii trecuti cind le numarai pe degete e un progres acum, a inceput sa se clarifice cu cetateniile, nu ca in sensul de urgentare, sau mai multe (nu am vazut nimic iesit din comun pina acum in sensul asta) dar se clarifica si … parca aduce a ordine (normalitate) se face ordine in haosul ce era cu actele depuse.
  Au ramas inca multi afara in incertitudine sau habar nu au ce s-a facut cu actele lor. Probabil aia o sa trebuiasca sa o ia de la capat dar macar de acum inainte sa se tina o evidenta corecta si o informare clara si prompta.

  Comentariu de Xtall — 20/12/2007 @ 14:13 | Răspunde

 20. Xtall ce hotarare a luat Tribunalul din Iasi in legatura cu „moldovenii” ?

  Comentariu de Alex — 20/12/2007 @ 14:36 | Răspunde

 21. Pussem ceva mai vezchi 🙂 Info aici vazusem 12 ore stirea dar se pare ca e eronata si e mai veche
  Dar nu cred ca o vor recunoaste.

  Comentariu de Xtall — 20/12/2007 @ 14:42 | Răspunde

 22. Nu stiu daca e incorecta strea. Mi se pare greu sa fie falsa, tinand cont ca „minoritatea moldoveneasca” nu este recunoscuta prin lege, ca in cazul altor minoritati.

  Comentariu de Robintel — 20/12/2007 @ 23:27 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: