CUGET LIBER-blog public românesc!

14/11/2007

Limba „moldoveneasca „exista numai in capul naucului de Voronin!

Filed under: Stiri — Alex @ 12:27

Rezolutia de ratificare a acordurilor de readmisie dintre UE si Basarabia apare cu amendamentul ca prin act nu se recunoaste implicit aberatia lui Voronin. Parlamentul European a adoptat ieri rezolutia de ratificare a acordurilor de readmisie dintre Uniunea Europeana si Basarabia, in documentul adoptat ieri aparand si recomandarile raportorului Jean Marin Marinescu (PPE) care resping existenta „limbii moldovenesti”, scrie ZIUA.
In recomandarile raportorului se aminteste prezenta in acordul de readmisie cu Basarabia a „limbii moldovenesti” si se mentioneaza ca „In paralel cu reiterarea sprijinului pentru aplicarea acordurilor de facilitare a vizelor si de readmisie, ca si angajamentul de aplicare a prevederilor lor, Romania sustine ca participarea la acordurile amintite nu implica nici un fel de recunoastere a numelui limbii la care se face referinta ca <<moldoveneasca>>. Romania reitereaza ca in conformitate cu faptele si dovezile stiintifice, printre care si interpretarea Academiei de Stiinte a Basarabiei (emisa in septembrie 1994) numele corect al acestei limbi este romana”, scrie George Damian in Ziua.
Raportorul Jean Marin Marinescu „sustine pe deplin aceasta declaratie oficiala a Romaniei inaintata in Consiliu la 9 octombrie 2007 si reaminteste ca aceeasi declaratie a fost facuta de autoritatile romanesti cu referire la Protocolul la Acordul de Parteneriat si Cooperare dintre Comunitatea Europeana si statele membre pe de o parte si Basarabia pe de alta parte, cu ocazia aderarii Bulgariei si Romaniei la Acordul de Parteneriat si Cooperare”.
Regrete
In acelasi document se precizeaza ca „raportorul ia nota de faptul ca in toate cele 9 acorduri cu tarile din Balcanii de vest Comisia a folosit formularea neutra <<semnat la… in limba oficiala a partilor>>”. Raportorul „regreta ca aceasta formulare nu a fost folosita in cazul acordurilor cu Basarabia si, pentru viitor, recomanda folosirea unor astfel de formulari neutre in cazul unor contexte sensibile, cum este cazul de fata”. In continuare, raportorul „regreta insuficienta implicare si informare a Parlamentului European in ceea ce priveste deschiderea negocierilor si negocierea unor astfel de acorduri. Reprezentand direct cetatenii Europei, Parlamentul are un rol esential de jucat in intarirea controlului actiunilor externe ale Uniunii Europene si a controlului democratic”.
Europarlamentarii PSD au votat ieri impotriva rapoartelor privind Acordurile UE-Moldova referitoare la vize si readmisie, supuse votului in plenul PE si aprobate in pofida opozitiei social-democratilor, informeaza Biroul de presa al PSD din PE intr-un comunicat, transmite Mediafax. Potrivit comunicatului citat, votul a oferit delegatiei PSD din PE ocazia de a preciza, printr-o Declaratie scrisa, ca nu este impotriva substantei acestor acorduri, ci „a utilizarii conceptului stalinist de limba moldoveneasca, inventat de regimul sovietic spre a diviza natiunea (culturala) romana”. Eurodeputatii PSD au declarat de asemenea ca „mentionarea limbii moldovenesti este nula in ceea ce ii priveste”. Potrivit comunicatului citat, o parte din socialistii europeni au votat impotriva, iar europarlamentarii din cadrul PD si PNL au votat pentru aprobarea acestor rapoarte, mai precizeaza Ziua.
   

Reclame

10 comentarii »

 1. Acum probabil Consiliul Europei o sa devina urmatoarea tinta a atacurilor iubitorului de libertate Voronin. Oare ce retorica o sa mai foloseasca?
  Imperialism, euro-sionism, euroimperialism? etc

  Comentariu de gheorghe — 14/11/2007 @ 13:42 | Răspunde

 2. Cred ca acum il suna pe tzarul Putin ce retorica sa adopte ori sta la sfatul tarii cu sfetnicii lui.Astazi Marian Lupu iar la criticat pe Voronin pentru politica care o duce in raport cu Romania.De fapt eu ma gandesc ca Voronin si toti cei ca el sunt invidiosi pe Romania ca aderat la UE si din cauza asta o si ataca.

  Comentariu de Alex — 14/11/2007 @ 14:47 | Răspunde

 3. Alex : Stii ce a facut tiganul cand „s-a ajuns”?

  Comentariu de George — 14/11/2007 @ 14:51 | Răspunde

 4. Ce ai in vedere ?

  Comentariu de Alex — 14/11/2007 @ 14:57 | Răspunde

 5. L-a omorat pe taica-su.

  Comentariu de George — 14/11/2007 @ 15:38 | Răspunde

 6. Pai cum e posibil sa fie invidios pe Romania?

  Eu consider ca daca RM intra si ea in UE, si Romaniei ii era si mai bine. Pe voi va ajuta ca Romania a intrat in UE. Poate acum nu va dati seama, dar noi am trait asta legat de vecinatatea cu Ungaria.

  Imediat dupa integrarea Ungariei in UE 2004, pe partea vestica a tarii s-a simtit cum investitorii care poposeau prin Ungaria trageau cu ochiul spre Romania. Acolo s-au asezat imediat dupa aceea, acolo a inflorit economia.

  Voi inca poate nu realizati, dar la granita cu Romania se vor dezvolta afacerile mai repede decat in interiorul tarii. E ca un burete care trage din partile din jur.

  Nu stiu realitatile de la voi de langa granita, dar pun pariu ca preturile imobiliarelor au inregistrat un avant mai mare in zona de frontiera cu Romania decat in restul tarii. Imi dai dreptate?

  Urmarul pas dupa achizitia terenurilor de la vecinatatea cu Romania il va reprezenta deschiderea unor supermarket-uri – retailleri de marca, care vor fructifica tocmai banii romanilor de la granita.

  Daca inca nu s-a inregistrat asa ai sa vezi ca in urmatorul an se va intampla.

  Comentariu de George — 14/11/2007 @ 15:45 | Răspunde

 7. 😀 Stiam de asta dar n-am inteles aluzia,la noi zic ca atunci cand
  l-au facut pe tigan imparat ,primul lucru care l-a facut,a fost ca l-a spanzurat pe tat-su, 😀 Voronin daca nu i se implinesc planurile,ne trage la rapa si pe noi impreuna cu el.

  Comentariu de Alex — 14/11/2007 @ 15:50 | Răspunde

 8. Tu ai uitat ca la romani invidia este cea mai mare.Au ciuda ca cei din Romania deja sunt in UE,nu cheltue atatia bani pentru vize,pleaca unde vor.Cei care n-au cetatenie romana sunt nevoiti sa plateasca in jur de 4000-5000 de euro ca sa plece la munca in UE si inca cate riscuri au.In Romania odata cu aderarea la UE au inceput sa curga investitiile,dar de Moldova fug toti,numai rusii mai mult cumpara cate ceva din intreprinderi.Pana in 1989 Romania era mai saraca ca R.Moldova,dar acum ati ajuns departe in timp ce noi ne scufundam,de aici si invidia 😀

  Comentariu de Alex — 14/11/2007 @ 16:01 | Răspunde

 9. Bine, dar cum pot fi atat de fara scrupule.

  Noi ca romani putem fi invidiosi pe unguri, pe bulgari, pe sarbi, pe ucrainieni dar nu pe romanii de langa noi!

  Bun, trebuie sa se produca un declic, sa iesiti din bucla.

  Nu te supara pe mine dar nu cred ca in 2009 se va produce acest declic. Tu crezi?

  Comentariu de George — 14/11/2007 @ 16:09 | Răspunde

 10. Inseamna ca la noi romanii sunt mai invidiosi 😀 ca in vzicerea cu tiganul 😛 Complect de comunisti in 2009 n-o sa scapam,va fi o perioada grea ca va fi raporetul juma’la juma’,ca sa scapam de ei ,trebue cei dij dreapta sa se uneasca si sa dovedeasca ca pot sa conduca cu bine Moldova,ca sunt economisti buni,daca au sa procedeze ca pe timpul lui Lucinschii si Snegur,am rupt-o 😀 Asta e boala de fapt,cei din partidele de dreapta se mananca ca dracii intre ei,nu sunt uniti de loc,se gandesc numai la interesele lor personale.

  Comentariu de Alex — 14/11/2007 @ 16:22 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: